Osallistu tekemättä yhtään mitään

Viimeisten vuosikymmenien aikana maailma on muuttunut pienemmäksi ja verkkokaupan kehittymisen myötä maapallo on muuttunut kutakuinkin yhdeksi isoksi markkinapaikaksi. Tämän myötä meille Suomeen on myös rantautunut voimalla uusia kulutukseen liittyviä ilmöitä ja yhtä niitä juhlitaan parhaillaan. Kyse on siis Black Fridaysta, joka on ainakin minulla tukkinut niin työ- kuin siviilimeiliboksit sekä sosiaalisen median. Tarjousta tarjouksen perään tulvii silmille, mutta minä en edes ole klikannut niitä auki, koska minun kalenterissani tämä kiitospäivän jälkeinen perjantai on ollut teinivuosista jotain aivan muuta.

On mielestäni jotenkin tätä aikakautta kuvastavaa, että meille Suomeen rantautui ensin Black Fridayta kritisoivat Älä osta nitään -päivä ja sen jälkeen perässä raahautui tuo yksi vastenmielisin kulutusjuhlapäivä, jonka olevinaan pitäisi käynnistää joululahjakausi.

Nykyisellään ÄOM-liike itseasiassa keskittyy enemmän kritisoimaan koko jouluun liittyvää kulutushysteriaa, joka vähintäänkin tervetullutta. Meillä länsimaissa eletään sellaisten tavaravuorien keskellä, että se ei vain ole kestävällä pohjalla. Toki Black Fridayna ostoksia voi tehdä kestävällä pohjalla ja ostaa vain tarpeeseen, mutta käytönnössä ihmiset eivät vain ole alennusmyynneissä aina järkevimmillään kulutuksen suhteen. Tiedän myös, että itse ostelen välillä asioita ihan vain ostamisen ilosta, joten tämä päivä toimii taas hyvänä muistutuksena sille, ettei niin tarvitse toimia.

Tähän joulunalusaikaan tämä varsinkin sopii. Olemme jo aika pitkälle pohtineet joululahjojamme tänä vuonna meidän lahjamme taivat olla entistä usemmassa tapauksessa kirjekuoreen mahtuvia palvelusektorin hankintoja. Lapsi on saamassa meiltä edelleen ihan fyysisen lahjan, mutta tänä vuonna olemme koko perhe vähän siinä tilanteessa että emme oikein ole keksineet lahjatoiveita joten totesimme, ettemme lähde niitä myöskään väkisin keksimään. Itsehän en jouluiltani kaipaa kuin hyvää romaania, suklaata ja villasukkia. Ja koska meillä ei ole toiveita jouluksi ei meillä myöskään ole toiveita tai tarpeita täksi marraskuiseksi päiväksi. Kaupat saavat siis meidän puolesta pitää ostohysteriansa. Meillä tänään iltaohjelmaan kuuluu uimatreenejä ja sitä sama mitää toivon jouluksikin eli kirjojen lukemista villasukat jalassa. Tosin suklaa unohtui kauppaan edellisellä kauppareissulla ja saa siellä tämään myös pysyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s