Pikkupianisti nyt ja 30 vuotta sitten

Kesällä piano muutti veljeni luota meille kotiin lapseni päästyä musiikkiopiston soitinvalmennukseen. Nyt tunteja on kuukauden verran takana ja uskallan jo sanoa, että aika moni asia on muuttunut sitten sen kun itse kävelin (tai no klenkkasin, koska jalastani oli poltettu samana päivän syylä, kaiken sitä muistaakin) pianotunneille.

Siinä missä itse aloitin Aaronin pianokoululla jota edelleen myydään kaupoissa totesi opettaja nuo vihot auttamattomasti vanhanaikaiseksi ja antoi ohjeeksi käydä ostamassa aivan erinäköistä vihkoa ja lapsi lähtikin opettelemaan nuotteja aapismaisist lähestymisen kautta.

IMG_0388.JPG

Lapselle soittaminen on leikkiä. Välillä koskettimilla seikkailee legokrokotiili ja sitten perään lapsi soittaa opettajan hänelle nuottien ulkopuolelta ohjeistaman kirppuhyppelyharjoituksen.

Tässä ehkä tulee se suurin ero minun ja lapsen soitonopettelussa. Pidin pianonsoitosta, mutta en kyllä muista sen olleen hauskaa sanan syvimmässä merkityksessä. Opettaja ei myöskään kannustanut koskaan improvisoimaan tai kokeilemaan. Lapsi taas tuli jo toisen soittokerran jälkeen kotiin mukanaan soittoläksy, jonka hän oli itse säveltänyt. Osan selittää aika ja osan selittää varmasti myös opettajien persoonaerot, mutta tuntuu,että toisella meistä lähdettiin liikkeelle A:sta ja toisellä Ö:stä. Ja uskaltaisin sanoa, että tuo lapsen saama opetus kummasti kannustaa enemmän omaksumaan sen musiikin omakseen.

Mietimme miten hyvin oikeiden soittotuntien alkaminen istuu koulunaloitukseen. Edellistalvenahan lapsi jo kävi soitinkarusellissa, mutta silloin se oli vielä soittimiin tutustumista ilman kotiläksyjä. Soittaminenhan on harrastus, joka vaatii sen kotona harjoittelun pidemmän päälle, mutta meillä itseasiassa soittoläksyt ovat sujahtaneet hyvin osaksi läksyrutiineja. Olemme pitäneet sääntönä että enemmin soitetaan useammin ja lyhyen aikaa kuin että maanantai-iltana paniikissa tahkottaisiin soittoläksyjä ennen tunteja. Soittoläksyt ovat myös erinomainen tapa opetella sitä harjoittelun merkitystä sekä avata oppimista kokonaisuuten prosessina. Sitä miten säännöllinen harjoittelu vie eteenpäin sekä myös sitä miten levon aikana aivot ehtivät prosessoida harjoiteltuja asioita ja ne muuttuvatkin kerta kerralta helpommiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s