Seitsemän vuotta äitinä

Tänään illalla olen ollut seitsemän vuotta jonkun ihmisen äiti. Seitsemässä vuodessa lapsi on kasvanut melkein 80 senttiä ja samassa ajassa minä olen tainnut kasvaa ihmisenä enemmän kuin olisin ikinä voinut kuvitella.


Seitsemässä vuodessa olemme kulkeneet siihen pisteeseen, että leffan jälkeen voimme mennä sushille yhdessä.

Rakastan vauvoja, mutta rehellisyyden nimissä olin aivan paska pienen lapsen vanhempana. Mitä vanhemmaksi tuo lapsi kasvaa sitä paremmalta tämä vanhemmuusbisnes tuntuu. Mitä parempi vuorovaikutus välillämme on sitä parempi minun tässä ihmissuhteessa olla. 

Omaa äitiyttäni leimaa myös se, että lähdimme tietoisesti vanhemmuuteen sillä ajatuksella, että se on sitten tässä. Emme ikinä haaveilleet lapsista vaan lapsesta. Ja vaikea vauvavuosi myös vahvisti päätöstä. Olen kauniisti sanottuna sen verran ryhtymisrajoitteinen että tämä yksi lapsi on ihan riittävästi. Ja mitä vanhemmaksi lapsi tulee sitä helpompi on todeta, että olinme oikeassa. Meidän perheemme ei voisi olla parempi kuin mitä se nyt on.

Toki tässä on sitten se, että kaikki mitä tuo lapsi tekee on minulle se ainut hetki kokea vanhemmuuden nivelvaiheita. Nyt alkaa koulu ja tämä on minulle vanhempana samalla ensimmäinen ja viimeinen kerta. Kaikki asiat tehdään näppituntumalla ja mihikään ei saa revanssia toisen lapsen kohdalla. Toisaalta voimme myös sitten varata kaiken kaistatilan tuon ainokaisen asioiden pohtimiseen.

Seitsemässä vuodessa on kuitenkin ehtinyt sen verran rutinoitua tähän vanhemmuuteen, että nyt käsillä olevat muutokset osin iski vähän puun takaa. Huomenna lähdetään sitten ostamaan matkakorttia kun eihän tuo lapsi pääse enää ilmaiseksi bussilla ja varasin tiistain parturikeikalle lasten hiustenleikkuun ja vasta varausvahvistuksesta luin että se onkin tarkoitettu vain alle seitsemänvuotiaille. Että nyt olisi ehkö hyvä lähteä luomaan jälleen kerran nahka myös äitiydessä ja yrittää kasvaa tilanteen tasalle.

Torstaista eteenpäin olen koululaisen äiti ja en oikein tiedä mitä se kohdallani tarkoittaa. Haluaisin olla äiti joka ehtii katsoa lapsen läksyjen perään, mutta tiedän että marraskuun tullessa se tehdään osin face timen turvin minun istuessa hotellihuoneessa tai junassa. Joudumme muutenkin määrittämään uusiksi tämän suhteemme kun lapsi alkaa kasvaa entistä etäämmälle minusta ja löytää oman tapansa elää ja katsoa maailmaa.

Tai onhan hän jo sen löytänyt. Hän on huolissaan merien roskaamisesta. Hän on synnynnäinen nörtti. Hän on antelias ja valmis jakamaan omaansa. Hänestä jokaisen tulisi odottaa vuoroaan ja muistaa kuunnella muita. Haluaisin sanoa, että hän on kaikkea tätä koska olemme hänet kasvattaneet, mutta pakko sanoa etten kyllä tiedä  miten tässä olemme onnistuneet, joten eiköhän näissä asioissa  voida vain kiittää häntä itseään. Omalta kohdalta suurin saavutukseni on varmaan lähinnä ollut  pitää lapsi hengissä ja sopivan kokoisissa säähän sopivissa varusteissa.

Näin seitsemän vuoden jälkeenkin voin vain todeta, että vanhemmuus palkitsee koko ajan enemmän. Tuleva vuosi luultavasti pitää sisällään ennätysmäärän muutosta, mutta toivon, että trendi jatkuu entisellään. Suurin toiveeni olisikin, että vuoden päästä saan kirjoittaa, että takana on taas yksi parhaimmista vuosista.

2 vastausta artikkeliin “Seitsemän vuotta äitinä

  1. Onnea hälle ja onnea hänen äidilleen. Tämä on hieno matka ja olen toisinaan tosi kiitollinen, että tietyistä virheistä oppii ja ehkä toisella tai edes kolmannella kerralla onnistuu paremmin, toisaalta, oh well, hirveä morkkis kun ekan kanssa elämä on aina vähän hapuilua. Mutta ihanaa sellaista. Onnea myös koulunalkuun!

    Tykkää

  2. Tunnistan aina niin monta ajatusta tekstistäsi. Meillä nyt noita minityyppejä on kaksi, koska epämääräisesti tuntui siltä, että yhdelle olisi vielä perheessä tilaa. Samalla oli aivan päivänselvää jo odotusaikana, että enempää ei tule. Ja vaikka nyt käsillä on jo toinen ekaluokkalainen, tunnen olevani yhtä lailla pihalla. Mutta elämä on vuosi vuodelta parempaa ja mukavampaa. Ihanaa, kun on jo isoja lapsia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s