Vegaanihaaste

Olen vuosia flirttaillut ruokavaliossa kasvisruoan suuntaan. Kotona ruoka on myös ollut jo muutamia vuosia hyvinkin vegaanista, koska olen lievästi maitoproteiinille allerginen ja kun kotona elää kurinalaisesti niin kylillä on voinut syödä vapaammin. Koskaan en ole kuitenkaan elänyt pidempää periodia vegaanisesti, joten päätin että nyt on aika sitäkin kokeilla joten kirjasin itseni mukaan tammikuun vegaanihaasteeseen. Tässä esimerkkiä siitä mitä olen syönyt tänään.


Nyt vielä nautitaan näistä aamupaloista kun päivän ainoa ohjelma oli vaeltaa luennolle ysiksi ja lapsikin oli vielä yökyläilemässä. Ensi viikosta alkaen jääkaapista yritetään kaivaa aamuisin vastaan todennäköisesti tuorepuuroja, jotka tosin pitäisi muistaa laittaa muhimaan aina edellisenä iltana. Eli listalla oli Maalahden limppua avokadolla ja tomaatilla, persimonia sekä smoothieta mangosta, puolukasta, Alpron Go on -soijarahkasta ja omenatuoremehusta. Hyvä paketti aloittaa päivä. Teen pakkasin matkaan luennolle ja kun palasin puolilta päivin kotiin niin teki jo mieli lounasta, mutten ollut vielä valmiina murhiin.


Lounaan kaivoin jääkaapin tähdepurkeista. Tortillaletun täytteenä on soosia, joka on niellyt maustamatonta nyhtökauraa, ruskeita papuja, tomaattimurskaa, limen mehua ja chiliä. Kokonaisuus kruunattiin kaura fraichella ja korianteriruukun jämillä. Nyhtökaura-papu-mössö on ruokaa jota voisin syödä suunnilleen joka päivä ja maut sen kuin paranivat kun soosi sai huilata yön yli jääkaapissa.


Päivällisen kanssa turvauduttiin myös nyhtökauraan. Nyhtökaurasta, banaanista ja kaurakermasta tehty soosi olisi istunut paremmin riisiin kuin pastaan, mutta koska lapsi toivoi pastaa syötiin nyt sitten pastaa. Päälle basilikaa ja tomaattia sekä maullisista ja kuvauksellisista syistä. En ole oikein mitään lisäkesalaattikoulukunta, joten usein kotona lämpimän ruoan kanssa tuoreannokset kuitataan vain rouskuttamalla pesty ja paloteltu porkkana tai muutama tomaatti. Tapa joka on jäänyt elämään lapsuudenkodistani. Kyllä minä lounaspaikoissa sen salaatin mätän lautaselleni, mutta kotona en vain jotenkin osaa.

Tänään tosiaan poikkeuksellisesti syötyä kahteen otteeseen nyhtökauraa, tosin hyvin erityylisissä kastikkeissa. Nyhtökaura on nykyään ihan lempparini näistä lihakkeista, joiden käytöstä on käyty tiivistä keskustelua myös hankkeen keskusteluryhmässä. Itse kuulun koulukuntaan, jonka mielestä nämä ns korvikkeet ovat rikkaus ruokalistoilla. Suosin mielelläni kasvisruokaa, mutta rehellisesti sanottuna nirsoan isoa osaa kasviksista kypsinä. Pähkinöitä en taas voi syödä allergiani vuoksi, joten nyhtökaura, härkis ja kumppanit helpottavat kummasti arkiruoan kokkailua. Ja toisaalta minä ihan tykkään lihasta ruokana, joten lihamainen suutuntumakin on plussaa.

Miten muu perhe sitten asiaan suhtautuu? Perheemme kriittisimmin liharuokiin suhtautuva lapsi palasi yökyläilemästä mummin luota matkassa rasiallinen nakkisoppaa (koska nakit eivät muistuta lihaa koostumukseltaan eli olemme lapsen kanssa tässä eri ääripäissä). Mies taas kiltisti syö samoja pöperöitä kuin minäkin paitsi leivän päälle se vuolee juustoa kuten myös lapsi. Arjen punkiessa kunnolla niskaan pitää vielä miettiä muutamien jo vakituiseen ruokalistalla majailevien ruokien veganisointia. Makaronilaatikko ilman munaa nyt ainakin pääsee listalle, sitähän me olemme jo vuosia muutenkin valmistaneet pavuista. Samoin erilaisia sosekeittoja pitää kokeilla ja voisin yrittää palauttaa ruokalistalle riisivuoan joka on ollut nyt muutaman vuoden sieltä pois kun lapsi päätti lopettaa tofun syömisen. Haluaisin myös haastaa itseäni löytämään jonkun sellaisen kasvispihvin/pullan/kroketin ohjeen, joka toimisi koko perheellä. Samoin listalla on kokeilla vegaanista lasagnea vaikka olenkin suhtautunut vuustoihin lievällä skeptisyydellä. Mielenkiinnolla odotan myös miten treenaaminen ja ruokavalio istuvat yhteen ja tähän vastausta saadaan jo huomenna kun lupasin roudata lapsen pulkan kanssa uimahallille uimaan. Kaavailen myös porkkalareseptin edelleenkehittelyä, koska en ihan tällä nykyisellä avokadonsyöntitahdilla halua jatkaa. Mies muuten ihmetteli miksi näillä vegaanisafkoilla pitää olla Brangelina-henkiset kutsumanimet…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s