Lokero lelukuvastossa

Pidän lelukuvastoista. Niiden selailu oli siistiä jo lapsena ja edelleen niitä ihan mielelläni selailen.  Tänään sohvan alta pilkisti ilmeisesti viime viikkoisen työmatkani aikana tullut kuvasto ja sitä plärätessäni päädyin siihen, että ehkä on parempi tarkistaa mielipiteeni sittenkin näiden pumaskojen sopivuudesta.


Kai minut on sitten pilattu BR-lelujen ruotsalaisella tasa-arvolla, mutta jotenkin kuvittelin ettei tällaista materiaalia enää ole tarjolla.

Siis olisivat nyt ennemmin sitten lähteneet edes rehellisesti jakamaan lelut tytöille ja pojille, koska tuo Nuket ja roolileikit sekä Autot ja seikkailulelut -otsikointi värikoodeineen on oikeasti irvokasta. Siis miten ihmeessä osa Legoista on toista ka osa toista? Niin ja Hama-helmet muuten sitten myös on Nuket ja roolileikit -osasto siinä missä magneetirakentelu kuuluu tuonne Autoihin ja seikkailuleluihin. Että olisivat nyt edes aidosti yrittäneet eivätkä läntänneet vanhaan kuvastoon vain uusia otsikoita, koska onhan tämä nyt aika selvää, että jaottelussa on ajateltu että tytöt etsikööt lelunsa punaisilta ja pojat sinisiltä sivuilta. Varsinkin kun kuvaston kuvakieli myös vahvasti vinkkaa, että mikä millekin sukupuolelle on suotavaa. Mikähän muuten tekee ruoanlaitosta roolileikkejä, mutta rakentelusta seikkailua?

Suomessa työmarkkinat ovat EU-alueen neljänneksi sukupuolittuneimmat ja siemen kahtiajakoa ylläpitävään ammatinvalintaan kylvetään jo lapsena. Jokainen tämän lelukuvaston kaltainen kuvamaailma vahvistaa käsitystä siitä mikä on sopivaa ja odotettua käytöstä niin tytölle kuin pojille. Jokainen tämän lelukuvaston kaltainen paperi pönkittää sitä ajattelumallia joka saa naisen äänestämään presidentiksi Trumpin kaltaisen ihmisen. Ja ennen kaikkea jokainen tämän kuvaston kaltainen esitys pitää huolta, että maailmassa on lapsia jotka kokevat että he ovat vääränlaisia vaikka ainoa joka tässä on väärässä on se ihminen jonka mielestä oli hyvä ajatus antaa painolupa mokomalle paperinivaskalle.

Itse näkisin, ettei meillä kansakuntana ole varaa kasvattaa lapsi istumaan lokeroissaan. Jotta tällä pienellä asiantuntijuudesta elävällä maalla on säilymisen edellytyksiä, olisi syytä oikeasti miettiä onko meillä varaa änkeä lapsia muotteihin, joihin he eivät sovi, sen asemasta että tukisimme heidän kasvuaan lasten luontaisia kykyjä ja kiinnostuksenkohteita tukien

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s