Synttärisesonki käyntiin

Kesän lapsilla synttäreiden juhliminen on hieman haastavaa, mutta vähän kuin sovelletaan päästään yleensä juhlimaan sitäkin enemmän. Tänään otinme vastaslähtöä kuusivuotisjuhliin vuorokauden sekä kuukauden ja vuorokauden edestä ka juhlimme kahta kohta kuusivuotiasta picnicin merkissä.
Juhlapaikaksi valikoitui toisen juhlakalun äidin, minun ystäväni työpaikka Kuralan Kylämäki, joka on osa Turun museokeskuksen museovalikoimaa ja ollut meidän perheen kestohitti jo vuosia.

Juhlien resepti oli yksinkertainen. Pöydälle nostettiin mansikoita, herneitä, kirsikoita, kahvia, mehua ja sekä pientä suolaista ja sitten vain syötiin.  Ja kun vanhemmat ottivat kolmatta kuppia kahvia kirmasivat lapset museoalueelle elämään isovanhempiensa lapsuuden kesiä.

Museokokonaisuudessa eletään siis edelleen 50-lukua ja ainakin itselleni Iso-Kohmon talossa moni asia kuljetti suoraan äitini lapsuudenkotiin. Toki museosta puuttuu ne minulle lapsuudesta tutut 60- ja 70-luvun tuomat kerrokset, mutta puitteet olivat hyvinkin tutut. Tämä on museo jossa kävijät pääsevät osallistumaan. Lapsille löytyy pihaleikkejä, pihapiirissä asustelee kotieläimiä ja verstaalla pääsee nikkaroimaan. Viime kesänä teimme kaarnalaivoja. Tällä kertaa teimme naulakoita. Pajassa pääsee myös seuraamaan museon työntekijöiden työskentelyä. Emmännät tekevät talolla töitä, verstaalla nikkaroidaan ja rakennetaan ja itseasiassa pihapiiristä löytyvän punaisen puukeinun henkilökunta nikkaroi vuosi sitten.

Yksinkertaisimmillaan lasten juhlat voivat siis olla tätä. Kylmäkassi ja kori matkaan ja ollaan rennosti yhdessä. Toki tässä suhteessa auttoi myös se, että ystäväni osasi hyvin lapsille kivoista jutuista vinkata ja suurin osa ystäväpiirin lapsista on jo valmiiksi myytyjä paikan edessä. Että jos museoalalla tuttua on myös pätkätyöt ja niukat resurssit, niin puitteet tarjoavat kyllä kompensaatiota. Veikkaan, että ihan yhtä paljon ihastusta ei tarjoaisi kokoushuonekaffettelut ja se, että päivän päätteeksi jokainen saisi kopiokoneella vihkotaittaa itselleen urasuunnittelun tehtäväkirjan…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s