Onks noloo?

Tänään vietettiin Kirjan ja ruusun päivää ja tänä vuonna päivän nimikkokirjana toimi Ronja Salmen kirjoittama ja Jami Nurmisen kuvittama Onks noloo? Ronja Salmihan ei ole noloiluteeman kanssa ensimmäistä kertaa pappia kyydissä vaan aika monessa lapsiperheessä Ronja tunnetaan Galaksista ja sen Onks noloo? -ohjelmasta.


Onkos noloo? on lastenkirja jossa nolostutaan ja selvitään hengissä noloista tilanteista ja epäilen, että kirja tulee muutaman vuoden päästä olemaan meillä hitti tai sitten se osuu liian lähelle maalia ja lapsi tulee vihaamaan tuota kirjaa joka solullaan koska se on niiiiiin nolo (koska se on taatusti totta).

Kirjassa haastetaan myös pohtimaan minkä on noloa ja tässä hengessä kivaa Instaan ladatessani kysyin, että onks noloo ostaa itselleen kirjoja sen verran paljon että sai Onks noloo? -kirjan itselleen? Ja vastasin että ei ei tosiaankaan oo. Sen sijaan pidän hieman keskivertoa nolompana sitä, että Suomessa tätä päivää halutaan juhlitaa Kirjan ja ruusun päivänä, jossa naisen tehtävä olisi ostaa miehelle kirjoja ja miehen antaa naiselle ruusu. Siis Sannia siteeraten, että mitähän vittua? Samaista päiväähän juhlitaan myös Unescon Maailman kirjojen ja tekijänoikeuksien päivänä. Jotenkin itse kokisin tuon teeman hieman terveemmäksi kuin nykyisen Kirjan ja ruusun päivän nimenä. Nykyinen nimihän ammentaa juurensa espanjasta ja on yksi merkittävimpiä romanttisia juhlapäiviä ilmeisestikin alueella. Tosin nykyään tuntuu, että tämä koko kevättalvi on yhtä kukkien ostamisen sesonkia kun ystävänpäivä, naistenpäivä sekä Kirjan ja ruusun päivä vaatisivat mieheltä visiittiä kukkakauppaan eli siinä on kyllä tehty erinomaista lobbausta alan toimijoiden suunnasta. Meillä kuitenkin ruusut jätettiin tälläkin kertaa väliin. Kirjat tosiaankin voivat olla rakkauden teko, mutta minä ennemmin otan itsekin kirjoja kuin ruusuja. Varsinkin näin allergia-aikaan.

Itseäni kiinnostaisi myös tekijänoikeuksien laajempi käsitely. Tuntuu, että Suomessa aihetta sivutaan oikeastaan vain digikysymyksissä ja tuntuu, että muutenkin tekijänoikeudet ovat asia, joita ei juurikaan pohdita vaikka itseasiassa syytä olisi. Akateemisessa kirjakaupassa päivän ohjelma viittasi onneksi enemmän jo Maailman kirjojen päivään, mutta vähän tämä teema nyt kaipaisi pientä palvelumuotoilua jotta viesti tulisi hieman kirkkaammin läpi.

Onks noloo? on Ronja Salmen ja Jami Nurmisen teos, jota Kirjakauppaliiton jäsenet jakoivat kaupanpäälliseksi 23.4. Kirjan ja ruusun päivänä yli 15 euron ostoksia tehneille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s